Hoofdinhoud
Terug Tessa en Aat voor de computer in overleg

Includi in Oss #1: ‘zeilend’ naar een definitief ontwerp voor Het Warenhuis

mei 2022
In gesprek met
Tessa Wennink
Interieurontwerper bij Includi
Tessa Wennink
Èn
Aat Vos
Creatief directeur bij Includi
Aat Vos

Van Bonaire en Berlijn tot Oslo en Reykjavik. includi creëert inclusieve third places over de halve wereld. Ook in Oss: hier maken ze van Het Warenhuis zo’n derde plek. Waar iedereen zich naast thuis (first place) en het werk (second) op zijn gemak voelt en anderen kan ontmoeten. In een open, uitnodigende en verbindende ruimte.

includi in Oss is een minireeks van verhalen die vertelt wat de aanpak is van het Gronings ontwerpbureau. Later lees je hoe Het Warenhuis er precies uit komt te zien en waarom je daar straks zo graag wil zijn. In deel 1 nemen Tessa Wennink en Aat Vos je mee in hun denkwijze, de aanloop naar dit project en hun ‘zeiltocht’ naar een definitief ontwerp.

Rijker door te delen

In een samenleving moet een plekje zijn voor iedereen: dat is de diepgewortelde overtuiging van includi. Zeker voor diegene voor wie een goed leven niet vanzelfsprekend is. Ook geloven ze dat het belangrijk is dat verschillende lagen uit die samenleving elkaar blijven ontmoeten. “Anders verarmen we als maatschappij”, legt Aat uit. “Komen alleen gelijken bij elkaar? Dan krijgen ze een verwrongen wereldbeeld. Bovendien word je een rijker persoon als je kunt delen. Dat is voor mij persoonlijk dan ook de drijfveer om onze talenten hiervoor in te zetten.”

"“Komen alleen gelijken bij elkaar? Dan krijgen ze een verwrongen wereldbeeld.”"
Aat Vos

Creatief directeur bij Includi

UIThuis-plannen en includi-ideeën

En talent, daar barst includi van. Niet voor niets maken ze naam en faam als een vooraanstaand bureau. En niet voor niets was Aat in 2017 uitgenodigd om een lezing te geven over third places in Hotel De Weverij. “Daar hebben we de plannen voor Het Warenhuis – toen nog UIThuis – en onze ideeën over een derde plek voor het eerst op elkaar gelegd”, aldus de architect. “Later, toen Van Wanrooij Projectontwikkeling en Dok architecten waren aangehaakt, hebben we nog een korte-klap-workshop gehouden. Om te checken of dat wat we eerder bedacht hadden nog steeds paste. En dat deed het, naadloos.”

Aat met 2 collegas voor een checklist
Aat, Tessa en een collega in overleg voor de computer
Tessa legt iets handgebarend uit aan Aat en een collega

Vier man, vier dagen, twaalf uur per dag

Dus ging er eind vorig jaar een belletje van Oss naar Groningen. ‘We gaan door, loop maar vast warm’, luidde de boodschap. “Inmiddels lagen er al interieurschetsen voor Het Warenhuis”, vertelt Tessa. Zij gaf er met Aat en twee andere collega’s een paar weken geleden een concreet vervolg aan. “We kregen de hele vierde etage van het gemeentehuis tot onze beschikking. Hier werkten we vier dagen lang aan de plannen. Ongeveer twaalf uur per dag, samen met alle stakeholders. Die nodigden we dagelijks uit voor een workshop, zodat we hun wensen en ideeën meteen konden verwerken in de plattegronden, de look and feel en het meubilair.”

Intensief, zo kun je die week wel noemen. Maar volgens de twee van includi wel effectief, omdat ze op deze manier de lucht uit processen halen en ruis voorkomen. Aat: “Je kunt het zien als een zeiltocht. Tijdens de schetsfase zaten we op een boot en zagen we de kerktoren wazig in de verte. Er hing bovendien een dikke pak mist in de lucht. Na de workshops waren we een stuk dichter bij de kerk, en van de toren zagen we de bogen, de koepels en de klok al. We konden de bakstenen zelfs bijna tellen.” Het resultaat van het harde werken: een presentatie van het voorlopige ontwerp aan de toekomstige huurders van Het Warenhuis en de gemeente.

"“Er komt een ontwerp waarin de identiteit van de stad zichtbaar is: stoer, industrieel en ook vernieuwend”"
Tessa Wennink

Interieurontwerper bij Includi

Dobberen voor het vasteland

Tessa en Aat zijn dus al ver gekomen, maar dobberen nu nog vlak voor het vasteland. Naar verwachting worden ze dit najaar de haven binnengehaald. Dan verandert het voorlopige ontwerp in een definitieve versie. “Wat al duidelijk is, is dat ruimtes dubbele functies krijgen, zoals we in de eerste schetsen voorstelden”, zegt Tessa. “Verder komt er een ontwerp waarin de identiteit van de stad zichtbaar is: stoer, industrieel en ook vernieuwend. Het ultieme doel? Dat dit dé inclusieve ontmoetingsplek voor de stad wordt. Waar mensen zich ontwikkelen en ondernemen. Waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn. En waar iedereen altijd welkom is.”