Hoofdinhoud
Terug Rob Schoenmakers

Als ík miszit, zit er meer mis

oktober 2023
In gesprek met
Rob Schoenmakers
maatvoerder bij Bouwbedrijf Berghege
Rob Schoenmakers

Telgen van de familie Schoenmakers uit Megen? Dat zijn allemaal ‘langzitters’ volgens Rob, die met zijn 58 jaar de jongste van negen is. Zelf werkt hij al sinds 1982 (!) bij Bouwbedrijf Berghege. Eerst op de bouw, daarna in de werkplaats, vervolgens op kantoor en de laatste zes jaar is hij maatvoerder. “In tegenstelling tot het werk aan een bureau is dit wél mijn ding”, aldus Rob.

Als maatvoerder zorgt Rob ervoor dat alle constructieve delen van een gebouw precies op de goede plek komen. Ook bij het Walkwartier vervult hij deze o-zo belangrijke rol. “Als ík miszit, zit er meer mis”, vertelt hij. “Gelukkig heb ik moderne apparatuur tot mijn beschikking. Ook kunnen collega’s op kantoor checken wat ik invoer. Alle gegevens komen namelijk automatisch in een interactief en digitaal 3D-model van het bouwwerk.”

Meetapparatuur

Referentiepunten in de omgeving

Robs werkzaamheden voor het project begonnen ongeveer twee jaar geleden met het inmeten van de omgeving. Daarna kon hij bepalen waar het gebouw precies zou moeten komen. “Hiervoor kreeg ik satellietcoördinaten door, maar die zijn slechts op de centimeter nauwkeurig”, vertelt hij. “Wij hebben daarom speciale prismastickers geplakt die coördinaten op de millimeter aangeven. Die hangen nu nog op verschillende hoge panden in de buurt, maar ook iets verder weg. Op de torens van de Grote Kerk en de Visserskerk bijvoorbeeld. Deze prisma’s zijn referentiepunten voor mijn meetapparatuur.”

"Dankzij de prismastickers kan ik met de Total Station mijn exacte positie bepalen"
Rob Schoenmakers

maatvoerder bij Bouwbedrijf Berghege

‘Mooi speelgoed’

Stel: vandaag is een verdiepingsvloer in de woontoren gestort. Dan is Rob morgen om 5.00 uur de eerste die op de bouw verschijnt om aan te geven waar onder andere de wanden moeten komen. Daarbij heeft hij een Total Station in zijn handen. En een tablet in zijn rugzak. “Dankzij de prismastickers kan ik met de Total Station mijn exacte positie bepalen”, legt de maatvoerder uit. “Daarna kan ik op de tablet een deel van het gebouw selecteren. Zoals de lijn voor een wand op die nieuwe vloer. De tablet laat vervolgens zien waar ik met de laser mijn punt moet aftekenen. Hierbij kan ik gebruikmaken van een prisma op stok als extra referentiepunt. Ik vind dit echt mooi speelgoed!”

Walkwartier sticker hoogtemerk

Op de planning

Als Rob rond 13.00 uur klaar is, weten de timmermannen en ijzervlechters waar de wanden moeten komen en kunnen ze meteen aan de slag. En zo gaat het met álle dragende delen. Net als met prefab elementen, zoals een trappenhuis met bordes en balkons, en met de sparingen in een breedplaatvloer. “De laatste tijd ben ik vooral druk geweest met de staalconstructie voor het Warenhuis”, aldus Rob over zijn huidige werkzaamheden. “Wat nog op de planning staat? Het bouwdeel dat aan de Carmelietenstraat komt, moet nog gebouwd worden. En de laatste verdiepingen van de woontoren natuurlijk. Daarna zit mijn klus er hier op.”

"We kunnen de kraanmachinisten bijna in de ogen aankijken"
Rob Schoenmakers

maatvoerder bij Bouwbedrijf Berghege

Speciaal project

“Het gaat in de toren nog om zes etages”, vertelt Rob verder. “Inmiddels zitten we zo hoog, dat we de kraanmachinisten bijna in de ogen kunnen aankijken. Ja, de grootte van het project is dan ook wat het Walkwartier speciaal maakt. Normaal gesproken ben ik op meerdere bouwplaatsen te vinden, maar nu ben ik continu hier.”

Voor Rob is dit project natuurlijk ook een thuiswedstrijd. Als hij straks langsloopt, kijkt hij vast met trots naar dit bijzondere gebouw. Misschien wel nadat hij de vijftig jaar bij Berghege heeft volgemaakt. En daarbij is de kans groot dan hij nog even omhoog en om zich heen kijkt. Richting de referentiepunten die hij maar al te vaak heeft opgezocht.