Hoofdinhoud
Terug Joop van Orsouw in de sloopkraan

Houdoe lellikerd(s)

juni 2021
In gesprek met
Joop van Orsouw
wethouder bij de gemeente Oss
Joop van Orsouw

Wel of geen toast om te vieren dat het V&D-gebouw naar de vlakte gaat? Dat was begin juni de discussie vanwege corona. Kon het wel? En zo ja, hoe? Wethouder Joop van Orsouw kende echter geen twijfel. “Dit is zo belangrijk dat er wel een moment móest komen”, zegt hij resoluut. 

Dus werd een paar weken later de gevel van het oude warenhuis symbolisch onder vuur genomen. Eerst door centrummanager Jack van Lieshout en wethouder Frank den Brok – het duo nam samen de boorhamer ter hand – en meteen daarna door Joop zelf. Hij trok met een sloopkraan een deel van het plaatwerk naar beneden.

centrummanager Jack van Lieshout en wethouder Frank den Brok met de boorhamer

Eer voor de founding fathers

Dit gebeurde allemaal onder toeziend oog van een beperkt aantal genodigden en van toevallige voorbijgangers. Even voor de sloopwerkzaamheden luisterden zij naar Joop’s speech, waarin hij zijn voorganger Gé Wagemakers en de initiatiefnemers van Het Warenhuis – wat toen nog UIThuis heette – de nodige eer toedichtte. “Zij zijn immers de founding fathers van de plannen”, zegt Joop. “Ik ben slechts de nieuwe wethouder die nu met de eer mag strijken.”

"Ik ben slechts de nieuwe wethouder die nu met de eer mag strijken"
Joop van Orsouw

wethouder bij de gemeente Oss

“Gé heeft in zijn periode veel tijd en moeite in het project gestoken”, vervolgt Joop. “Hij heeft onder meer het V&D-pand aangekocht en de eerste gesprekken met Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling gevoerd. Dit zijn essentiële stappen geweest. Ook de drijvende krachten achter het Warenhuis hebben een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben stevig aangedrongen op een ‘samenspel van wonen, winkelen en cultuur’, en deze gedachte staat nog altijd fier overeind.”

 

In alles een aanwinst

Joop sloot zijn speech af met: ‘Houdoe lellikerd, welkom schoonheid’. Daarmee doelde hij uiteraard op de verdwijning van de V&D-puist en de komst van het Walkwartier. Toen deze woorden over zijn lippen gingen, verscheen er op z’n gezicht een grote glimlach. “Dit project is in alles een aanwinst voor Oss”, legt de wethouder uit. “De architectuur, de groene plannen en het speelelement dat op het parkeerterrein komt: het Walkwartier wordt een belangrijke levensader van de stad.”

 

Volgens Joop lokt de ontwikkeling straks meer bezoekers naar het centrum en zorgt het voor flink wat reuring. “Ik zie het al helemaal voor me. Winkelende mensen, studenten die op de trap zitten te werken en ouders die achter hun kinderen aanvangen omdat die nog één keer op het speeltoestel willen klimmen. En ondertussen is er van alles te beleven in Het Warenhuis…”

Speech van Joop van Orsouw
centrummanager Jack van Lieshout met de boorhamer
Wethouder Frank den Brok met een toast

Nóg aantrekkelijker centrum

Als verantwoordelijke wethouder voor de ontwikkeling van het stadshart, is het V&D-gebouw overigens niet de enige lellikerd die hij weg wil werken. “Samen met Centrum Management Oss ben ik de strijd aangegaan om het centrum nóg aantrekkelijker te maken”, vertelt Joop. “Zo wordt Terwaenen, het lellikste pleintje van de stad, binnenkort omgetoverd tot groene entree met kunst en terrassen.”

"Ik wil Oss mooier maken"
Joop van Orsouw

wethouder bij de gemeente Oss

Ook zijn er plannen om De Heuvel te vergroenen en hier zitbankjes te plaatsen, en worden er verschillende winkelgevels aangepakt, zoals die van de C&A. En daar blijft het niet bij. Op de plek van de Bristol komen woningen, de fietsstraat loopt straks ook over de Burgwal en het stadssportpark ligt nog in het verschiet. “Ik wil Oss mooier maken”, aldus de man met een missie, die zichzelf gekscherend de lellikste wethouder noemt.