Hoofdinhoud
Terug Patrice kijkt tevreden naar de bouwplaats.

Bijpraten met… projectleider Patrice

december 2021
In gesprek met
Patrice Kuypers
projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss
Een portretfoto van Patrice Kuyper

Dossier Walkwartier: dit kreeg Patrice Kuypers als nieuwbakken projectleider van de gemeente Oss in 2010 op haar bureau. Haar eerste klus was meteen een ingewikkelde, want het gaat hier om complexe binnenstedelijke herontwikkeling. Maar dit heeft haar niet afgeschrikt. “Hier ben ik juist voor gehaald”, zegt ze met een brede glimlach.

Inmiddels is ze zowat twaalf jaar in dienst van de gemeente en is er volop beweging rondom de voormalige V&D. Een goed moment voor Patrice om de balans op te maken. “Tot dusverre is dit het mooiste plan waar ik in Oss aan gewerkt heb. Zeker vanwege de combinatie van functies: wonen, retail, cultuur en horeca komen hier samen. Maar het is ook het project van de lange adem.”


Nog een laatste grote horde: de omgevingsvergunning

Ook al staan vrijwel alle seinen al een tijdje op groen, zijn Patrice en consorten er nog niet helemaal. Er is nog één grote horde te nemen. “De omgevingsvergunning moet nog verleend worden”, zegt Patrice. “Klinkt als een formaliteit, maar de aanvraag is behoorlijk omvangrijk vanwege de complexiteit van het project. Ik hoop dat het indienen op weinig bezwaren stuit, want dit was bij het bestemmingsplan ook het geval. Als dit zo is, zou in februari de omgevingsvergunning onherroepelijk kunnen zijn. En dan kan Bouwbedrijf Berghege beginnen.”

"We zijn voorzichtig met het communiceren van een nieuwe startdatum"
Patrice Kuypers

projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

Eigenlijk werd er voor de start van de bouw gestuurd op eind oktober, begin november van dit jaar. Maar ondergrondse verrassingen gooiden roet in het eten. “Niet de archeologie; dit viel mee. Het zit ‘m in de twee trafo’s die op het V&D-terrein stonden. Deze bleken niet alleen het warenhuis van stroom te voorzien, maar het halve centrum. En dan ben je zomaar drie maanden verder. Zo zie je dat er van alles kan gebeuren. Daarom zijn we ook voorzichtig met het communiceren van een nieuwe startdatum. Dit doen we pas als de handtekeningen staan.”

Een art impression van het Walkwartier in de schemer

Bouwrijp maken

Inmiddels zijn de oude trafo’s verwijderd door sloopbedrijf Gubbels en heeft Enexis z’n werkzaamheden afgerond. De netbeheerder heeft al het kabel- en leidingwerk rondom het Walkwartier vernieuwd – meteen rekening houdend met de energietransitie. Ook zijn er twee nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst. “Een derde volgt later op het Walplein”, voegt Patrice eraan toe. “Deze trafo’s gaan we trouwens nog verfraaien, met begroeiing of afbeeldingen bijvoorbeeld. Dit doen we in samenwerking met Buro Lubbers.”
 
Het is nu aan de gemeente om de grond bouwrijp te maken, zodat Van Wanrooij kan starten met het afgraven van de parkeerkelder. En op de achtergrond spelen er nog allerlei andere zaken. “Zo vindt er een discussie plaats over het wel of niet openhouden van de Carmelietenstraat”, vertelt de projectleider. “Daarbij hebben alle betrokken partijen andere belangen, logisch, maar op een gegeven moment móéten we door. Verder zijn we bezig met een kapvergunning voor een aantal bomen, met het behoud van een monumentale boom en ga zo maar verder.”

"De onderhandelingen met het TBL zijn nog steeds gaande"
Patrice Kuypers

projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

Het Warenhuis en het stadssportpark

Als Patrice al wat vooruitkijkt in haar agenda, ziet ze waarschijnlijk actiepunten staan als ‘installaties Warenhuis’ en ‘inrichting met Aat Vos’. Net als ‘overleg met het TBL over het stadssportpark’. Wanneer precies? “We starten in februari met het voortraject voor de afbouw van het Warenhuis. En wat de ontwikkeling van het stadssportpark betreft: de onderhandelingen en overleggen met het TBL zijn nog steeds gaande. Harde gesprekken horen er soms bij, maar hard feelings zijn er over en weer zeker niet. Bovendien hebben het college en de gemeenteraad geld vrijgemaakt in de programmabegroting. Dit ziet er goed uit.”
 
Zo ligt dossier Walkwartier voorlopig nog wel op Patrice’s bureau, maar er komt een dag dat het de kast in kan. Rustiger zal het dan niet worden, want er liggen nog veel meer mappen. “Die van het Sibeliuspark en Talentencampus Oss bijvoorbeeld. En van Raadhuislaan-Zuid, waarvoor een prachtig plan wordt uitgewerkt met een nieuw theater, 420 woningen én een ander onderkomen voor de huisartsenpost en de GGD. Uitdagingen genoeg, maar nu eerst die omgevingsvergunning!”