Hoofdinhoud
Terug Het beton wordt gestort op het terein van het Walkwartier

Een nieuw leven voor V&D-beton in het Walkwartier

oktober 2022
In gesprek met
Antoine van Oort
Eigenaar van BouwOort Betoncentrale
Antoine van Oort op zijn werkterein

Op het terrein van BouwOort ligt een flinke hoop betongranulaat. Niet zo bijzonder zou je denken, het is immers een betoncentrale. Maar deze berg was in een vorig leven onderdeel van het V&D-gebouw, waar het binnenkort weer terugkeert. Als nieuw beton. “We passen dit toe bij het storten van de verdiepingsvloeren”, aldus eigenaar Antoine van Oort.  

Terwijl Antoine over het speciale granulaat praat, rijden er betonmixers af en aan. Van en naar het Walkwartier, zo’n zeventig keer vandaag. Antoine: “Toevallig zijn we nu een gedeelte van de keldervloer aan het storten. Van 7.00 uur tot 15.00 uur gaat er een slordige zevenhonderd kuub naartoe.”

 

Elfduizend kuub

Die berg nieuwe grondstof – door Sloopbedrijf Gubbels van het V&D-beton gemaakt – is nog onaangeraakt. Maar waarom verwerkt BouwOort dit niet meteen? “Dit granulaat is nooit honderd procent schoon”, legt Antoine uit. “En voor een waterdichte kelder is dat wel een vereiste. Bovendien vlinderen we deze vloer. Als het granulaat nog wat lichtere bestanddelen bevat, komen deze bovendrijven, waardoor er aan de oppervlakte schade kan ontstaan. Ook al is het in de kelder: dat willen we natuurlijk niet.”

"Met het oude V&D-beton kunnen we ongeveer duizend kuub produceren"
Antoine van Oort

Eigenaar van BouwOort Betoncentrale

Er komen overigens nog kansen genoeg voor BouwOort om het oude beton een nieuw leven te geven. Want voor het Walkwartier draaien ze in totaal zo’n elfduizend kuub. “We storten ook alle wanden en verdiepingsvloeren, waarvoor omgerekend elfhonderd volle vrachten nodig zijn. Om je een goed beeld te geven: met het gerecycled granulaat kunnen we ongeveer duizend kuub beton produceren.”

Antoine van Oort legt het proces uit
De werkplaats van BouwOort
De vrachtwagens van BouwOort komen het terrein op rijden
Het cement wordt gestort op de bouwplaats

Veelbesproken project

Als Antoine om 9.42 uur op de verschillende beeldschermen kijkt, merkt hij op dat er al 383 kuub naar de bouwplaats is gebracht. En hij ziet nog veel meer: de precieze locaties van alle betonmixers, de inhoud van de silo’s én de live beelden van de Walkwartier-webcam. De eerstgenoemde schermen zijn puur praktisch. De laatste staat vooral aan omdat BouwOort zo gecharmeerd is van de klus in eigen stad. “Het is niet alleen een historische plek, maar ook een veelbesproken project”, zegt Antoine met enige trots. “En dan ook nog eens bij ons om de hoek. Dit zijn de mooie opdrachten.”

 

“Verder is het aansprekend omdat het gietbouw is”, vertelt hij verder. “Hier zitten namelijk alle disciplines in: palen, vloeren en wanden, met allemaal verschillende betonsamenstellingen. Die produceren we overigens duurzaam met het CSC-certificaat Goud. Technisch uitdagend? Nee, dat niet per se. Logistiek wel, want het is midden in de stad. Gelukkig heeft de gemeente de verkeerssituatie goed en veilig voor elkaar: we hebben voldoende werkruimte.”  

De werknemers van BouwOort zijn druk aan het werk op het terrein van het Walkwartier

‘Een bietje dezelfde bloedgroep’

Dat het zo gesmeerd loopt, heeft ook te maken met de uitstekende relatie met Bouwbedrijf Berghege. De twee bedrijven zijn overburen in Heesch – hier heeft Berghege haar werf en BouwOort een zusteronderneming – en ze werken al sinds jaar en dag samen.

"Berghege en BouwOort zijn al jaren met elkaar verweven"
Antoine van Oort

Eigenaar van BouwOort Betoncentrale

“Ik werk hier vanaf 1990 en weet niet beter dan dat we zakendoen”, aldus Antoine die met broer Hans aan het roer staat. Ook zijn vader en opa trokken al met Berghege op. Wat is dan het geheim van de samenwerking? “We zijn een bietje van dezelfde doelgroep. Allebei niet te moeilijk en open naar elkaar. En áls er iets is, spreken we dat meteen uit. Ja, dan kun je het lang volhouden!”