Hoofdinhoud
Terug Igor Bassa aan het werk

De week van… planvoorbereider Igor Bassa

april 2021
In gesprek met
Igor Bassa
Planvoorbereider bij Bouwbedrijf Berghege
Profielfoto Igor Bassa

Een balletje of twintig. Zoveel heeft Igor Bassa er wel in de lucht te houden. Terwijl er voor de buitenwacht nog niets te zien is, maakt de planvoorbereider achter de schermen een heleboel vlieguren. In deze fase zelfs de meeste van alle collega’s van Bouwbedrijf Berghege. 

Volgens Igor zelf is het dan ook intensief – soms mag het wel een balletje minder zijn – maar vooral razend interessant én afwisselend. Hij geeft een inkijkje in zijn werkweek.

Maandag, 8.32 uur 

“De week begint met een inkoopgesprek. Ik voer deze samen met iemand van onze partner van Van Wanrooij Projectontwikkeling en met collega’s van Berghege. Vandaag maken we een keuze voor een koel- en verwarmingssysteem. Daarbij kijken we kritisch naar de eisen vanuit de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw), omdat duurzaamheid uiteraard ook hier een belangrijk thema is. Daarnaast spelen investerings- en onderhoudskosten een doorslaggevende rol.”

Maandag, 14.57 uur

“Meteen daarna volgt de nabespreking met de directie en inkopers van Berghege, en hakken we knopen door. Aan mij de taak om het inkoopverslag bij te werken. De keuze lijkt te vallen op een hybride systeem met warmte-koude-opslag (WKO).”

Dinsdag, 9.03 uur

“De dag start met een intern overleg met twee collega’s die de kopersbegeleiding verzorgen. Zodra de makelaar een appartement verkoopt, komen zij in beeld. Ze beantwoorden bijvoorbeeld vragen van kopers over maatwerkmogelijkheden in de keuken of badkamer. Verder bespreken ze álle opties – van buitenkraantje tot type binnenkozijnen – en organiseren ze bezoekersdagen. Vandaag nemen we de planning en de optielijsten door.”

Dinsdag, 13.15 uur

“Op dinsdagmiddag heb ik een vast moment met de constructeur en het bouwkundig tekenbureau. Tijdens dit overleg bespreken we de punten waar we tegenaan lopen bij de uitwerking van het technisch ontwerp. En dat is veel, haha. Nu kijken we naar benodigde aanpassingen voor de constructieve veiligheid, én de invloed daarvan op het daglicht in appartementen op de eerste en tweede verdieping. Het is flink stoeien en rekenen, maar ik heb er een goed gevoel aan overgehouden: het komt in orde.”

"Het is flink stoeien en rekenen, maar ik heb er een goed gevoel aan overgehouden: het komt in orde"
Igor Bassa

Planvoorbereider bij Bouwbedrijf Berghege

Woensdag, 8.29 uur

“In de ochtend volg ik een online cursus: coördineren met Solibri. Solibri is software voor in de bouw om te communiceren vanuit een 3D-model vol waardevolle informatie. Super leerzaam!”

Woensdag, 12.48 uur

“Na de cursus duik ik in de verkooptekeningen. Het is aan mij om te controleren of alles er volgens afspraak in staat en op de juiste plek zit. Denk aan lichtpunten, schakelaars en de deurbel. Ook kijk ik naar de invulling van de keuken en badkamer. En dat doe ik zo voor elke woning; die straks allemaal anders zijn. Ach, het zijn er maar 68…”

De hele donderdag…

“Na een half uurtje bijpraten met mijn afdelingshoofd, staat de hele dag in het teken van de technische omschrijvingen voor de koopappartementen. Hiervoor sluit ik me af van de buitenwereld. Zo kan ik in alle rust per woning beschrijven wat erin komt: van type glas en houtsoort voor het kozijn tot schilderwerk en installaties. Ook staan de planning, voorwaarden, garanties, et cetera beschreven. Ja, hier ben ik nog wel een paar weken zoet mee.”

Vrijdag, 8.07 uur

“Eerst werk ik alle e-mails van gisteren weg, voordat coördinator omgevingsveiligheid Bas Timmers over de vloer komt. Met Bas overleg ik onder meer over waar de perimeter – de grens tussen bouwplaats en omgeving – komt. En over de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld bushaltes, straatverlichting en het bouwverkeer. Dat gaat er praktisch aan toe: tekening op tafel en oplossingen zoeken!”

"Dat gaat er praktisch aan toe: tekening op tafel en oplossingen zoeken!”"
Igor Bassa

Planvoorbereider bij Bouwbedrijf Berghege

Vrijdag, 14.42 uur

“Ik heb nog een paar uurtjes om allerlei procedures voor de realisatie te beschrijven. Ook dit is belangrijk voor de kopers van appartementen. In dit document staat bijvoorbeeld wanneer de keuken geplaatst wordt: voor of na het tegelwerk op de wand.”

Vrijdag, 17.11 uur

“De pannen erop: het is weekend. Maandag begint weer een nieuwe week. En komen we weer een stap dichterbij de realisatie van het Walkwartier!”