Hoofdinhoud
Terug Graafmachine aan het werk op bouwplaats

Grondverbetering: een belangrijke taak voor Gebr. Dijkhoff B.V.

september 2022
In gesprek met
Stijn van Lankveld
Projectleider bij Gebr. Dijkhoff B.V.

Een bouwput van 5.750 m² uitgraven… Natuurlijk is dat een hele opgave voor Gebr. Dijkhoff B.V., zeker midden in de stad. Maar bij het Walkwartier is het niet hun grootste zorg. “Dat is grondverbetering”, aldus projectleider Stijn van Lankveld. “Want behalve de woontoren wordt alles op het zandbed gefundeerd.”

Sinds een aantal weken zijn er meerdere grote voertuigen met het gele Dijkhoff-logo op de bouwplaats te vinden. Terwijl dat in het begin nog maar één tractor was. “We assisteerden toen bij het aanbrengen van de boorpalen en de CSM-wanden door grout af te zuigen en af te voeren”, legt Stijn uit. “Net als het puin bij het koppensnellen. Daarna begon voor ons het echte werk: sindsdien zijn we hier elke dag met een man of vijf.”  

Graafwerkzaamheden op de bouwplaats
Graafwerkzaamheden op de bouwplaats

Groot gat en een bult

De Dijkhoff-ploeg heeft al een boel werk verricht. Met een gigantisch groot gat als resultaat: ongeveer 13.500 m³ grond wordt door hun afgevoerd, nadat de gemeente al eerder een deel verwijderde. “Het fijnere zand uit de bovenste laag hoefde niet weg”, vertelt Stijn. “Dit hebben we gebruikt om de onderbaan laagsgewijs te verdichten. En de bult die er nog ligt? Dat zand gebruiken we voor grondverbetering en voor het aanvullen tussen de funderingspoeren en -balken. En uiteindelijk ook rondom de kelder.”

"Met een trilplaat zijn we de omgeving en de gebouwen minder tot last"
Stijn van Lankveld

Projectleider bij Gebr. Dijkhoff B.V.

Normaal gesproken trilt Dijkhoff het zandbed alleen aan met een wals. Maar bij het Walkwartier gebruiken ze ook een trilplaat. “Dat doen we bij het eerste gedeelte naast de CSM-wanden, omdat dit dichter bij de aanwezige bebouwing is”, zegt de projectleider. “Dat is weliswaar wat arbeidsintensiever, maar zo zijn we de omgeving en de gebouwen minder tot last.”

Lange aanlooptijd

Voor Stijn zelf zit het meeste werk er al op. Hij was vooral tijdens de voorbereiding betrokken, die overigens maanden duurde. “Een lange aanlooptijd was nodig, omdat we een belangrijke vraag moesten beantwoorden: kan er op staal gefundeerd worden, ja of nee?”, legt hij uit. “Gelukkig voor Berghege was het antwoord ‘ja’, want anders zou het hele bouwwerk op betonnen funderingspalen moeten komen. Eén maar: hierdoor werd de verdichting van het zandbed dus superbelangrijk.”

 

Toen de aanpak duidelijk was, kon Stijn verder met het voorwerk. Hij schreef een werkplan met eisen en normeringen, voor opdrachtgever Berghege en Dijkhoffs uitvoerder Hans Willems, en maakte een logistiek plan. “Daarbij zijn we op zoek gegaan naar een bestemming voor het zand. Uiteindelijk kon het grootste deel naar projecten in Heesch. Mooi dichtbij!”

Stijn van Lankveld op de bouwplaats
"Ik merk aan alles dat dit een prestigieus project is"
Stijn van Lankveld

Projectleider bij Gebr. Dijkhoff B.V.

Tot oktober

De voorbereiding was strak, maar de uitvoering loopt natuurlijk anders dan gepland. Al worden ze daar bij Dijkhoff niet koud of warm van. Aanpakken die handel… “We konden bijvoorbeeld pas anderhalve week later starten met ontgraven”, vertelt Stijn. “Maar door wat op te schalen, hebben we in korte tijd veel extra werk verzet. Ook dachten we dat grondverbetering bij een deel van de bouwput niet nodig zou zijn, maar hier werd de vereiste sondeerwaarde niet gehaald. Ach, dan is het vrij simpel: wat moet, dat moet.”

 

Medio oktober kan er voor het bedrijf uit Heeswijk-Dinther grotendeels een streep onder de klus. Dan zijn er alleen nog incidenteel voertuigen met het Dijkhoff-logo te zien. Stijn blijft de bouw hoe dan ook op de voet volgen. “Van opdrachten als deze kom je er maar één of twee per jaar tegen. En dan is het Walkwartier ook nog eens dicht bij huis. Dat is bijzonder. We werken trouwens vaker samen met Berghege, maar deze keer is het anders. Ik merk aan alles dat dit een prestigieus project is.”