Hoofdinhoud
Terug

Geen verder archeologisch onderzoek op de plek van de V&D

november 2021

De archeologische verwachtingen op de bouwplaats van het Walkwartier waren hoog. Deze plek wordt immers al sinds de middeleeuwen bewoond. Toch hielden archeologen Juliette de Winter en Mirjam Brouwer van het bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC) een slag om de arm. En dit bleek, helaas voor de liefhebbers, terecht. 

“We hadden al een vermoeden dat de bouw van de V&D het archeologisch niveau had vernietigd”, legt Juliette uit. “Dat blijkt nu terecht. Erg zonde, want we waren nieuwsgierig naar sporen van eeuwen geleden. En ook naar mogelijke vondsten in de oude stadsgracht. Maar die is voor de bouw van het warenhuis uitgegraven, waarna er beton op is gestort.”

Het gegraven gat op het bouwterrein.
Een donkere ronde plek in de gegraven kuil. Ander materiaal dan normaal zand.
Juliette en Mirjam staan met een collega naast de gegraven kuil.

Adviesrapport

Op basis van de bevindingen van Juliette en Mirjam heeft BAAC onlangs een rapport aan de gemeente overhandigd. Daarin staat het advies om de bouwplaats vrij te geven. “Dit is inmiddels ook overgenomen door de gemeente”, aldus Juliette. “Het kan nu dus rijp gemaakt worden voor de bouwers.”


Extra proefsleuf en schervenonderzoek

Op parkeerterrein De Wal komt in januari – na twee eerdere proefsleuven in september – wél een nieuwe proefsleuf. Zo bestaat er toch nog een kans op sporen van honderden jaren geleden. Juliette duimt: “Hier is de bodem nog intact. Ook volgt er nog een onderzoek naar de aardewerk scherven die gevonden zijn. Deze gaan naar een specialist als al het bodemwerk is afgrond. Wordt vervolgd…”

Gerelateerd nieuws