Hoofdinhoud
Terug

Sloopwerkzaamheden V&D-gebouw beginnen

april 2021

Op donderdag 1 april is het eindelijk zover… dan start de sloop van het voormalige V&D-pand. De sloopwerkzaamheden zijn in handen van firma Gubbels uit Helvoirt, specialist in circulair slopen en puinrecycling. 

Tijdens de eerste vier tot zes weken is er voor de buitenwacht nog niet zo veel van de sloop te zien. In deze periode werkt Gubbels in het pand, vooral aan de verwijdering van asbest. Daarna gaat het bedrijf verder aan de buitenzijde. De totale sloopwerkzaamheden duren ongeveer tot 30 september 2021.

Zo min mogelijk overlast

Om tijdens de sloop zo min mogelijk hinder te veroorzaken, monitort Bas Timmers – coördinator omgevingsveiligheid van het Walkwartier – continu op stank, geluid en trillingen. Ook zijn in het sloopplan verschillende beheersmaatregelen opgenomen. Is er stankoverlast? Dan dekt Gubbels de bron af met zand. Is er te veel lawaai? Dan zet het bedrijf zoveel mogelijk elektrisch materiaal in.

Een lege binnenkant van het V&D-gebouw met losliggende onderdelen van een paspop
Medewerker van Gubbels bezig op een hoogwerker met vuur
De kelder van het voormalige V&D-pand die vol staat met archiefkasten en water

Hergebruikt beton

Gubbels werkt vanuit een ‘groen’ sloopbestek, waarbij circulariteit belangrijk is. Daarom sorteert de sloper het vrijgekomen materiaal ter plekke, of demonteert het bedrijf dit voor direct hergebruik. Het verwerken van betonafval is een mooi voorbeeld van circulair slopen, want dit krijgt meteen een nieuwe bestemming: het wordt gebruikt voor de betonblokken van de bouwafrastering.

Gerelateerd nieuws