Hoofdinhoud
Terug

Verslag bijeenkomst over het inrichtingsplan van de omgeving

juni 2023

Bewoners en ondernemers in de omgeving van het Walkwartier waren op maandag 12 juni welkom in het gemeentehuis. Projectleiders Patrick Megens en Patrice Kuypers, en ontwerpers Wouter Ros, Julie Wulfhorst en Sjef Hoogstede ontvouwden daar het inrichtingsplan. Hierbij een verslag van de bijeenkomst. 

Extra fietsstraat

Een belangrijke toevoeging in de openbare ruimte rondom het Walkwartier is een nieuw stuk fietsstraat. De Haarviltstraat, een deel van de Molenstraat, de Carmelietenstraat en de Burgwal worden ingericht als fietsstraat, waarop ook auto’s zijn toegestaan. Vanuit de Haarviltstraat vinden fietsers aansluiting op de bestaande fietsstraat in het Heschepad.

 

In een later stadium volgt mogelijk ook de Eikenboomgaard, waardoor de verbinding naar de fietsstraat in de Koornstraat gemaakt kan worden. Ook komt er een overdekte fietsenstalling bij het Titus Brandsmalyceum (TBL).

Parkeren

Bewoners van het Walkwartier kunnen in de parkeergarage onder het gebouw parkeren. Bezoekers van het centrum worden, mede door het verdwijnen van  parkeerterrein De Wal, meer naar parkeergarage Bergoss verwezen. Ook komen er parkeerplekken langs de Molenstraat (twee richtingen), de Carmelietenstraat en de Burgwal (beide éénrichting).

 

Vier basisprincipes

Voor de inrichting van de openbare ruimte maakt de gemeente verder gebruik van de vier basisprincipes van Buro Lubbers. Dat zijn:

 

  1. Klinkers als basis
  2. Bomen als verbindend element
  3. Tuinen aan de straten en een verbinding met het stadssportpark
  4. Herkenningspunten op de hoeken van het bouwwerk (twee meerstammige bomen, een poort naar het park én een iconisch element).

Het gevolg hiervan is dat het centrum groener en daardoor leefbaarder zal worden.

 

Oranje os

Het iconisch element uit de plannen van Buro Lubbers wordt een kunstzinnig speelobject: een oranje liggende os van 3 meter hoog en 7,5 meter lang. Kinderen kunnen hierop klimmen, glijden en spelen. Fluisteren ze iets in zijn achterwerk? Dan horen anderen het uit z’n oren. Trekken ze aan de neusring? Dan kleuren zijn ogen rood.

 

Het kunstobject van glasvezelversterkte kunststof komt op het plein waar voorheen parkeerterrein De Wal was. Daar ‘waakt’ hij over de stad. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid achtergrondverhaal, waarin bedenkers Julie Wulforst en Sjef Hoogstede alles over de os vertellen.

De maquette van de Os

Stadssportpark

Het TBL en de gemeente Oss hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de inrichting van het schoolterrein. Dat houdt in dat:

 

  • Er een deel van het TBL-terrein openbaar wordt. Daar wordt een stadssportpark aangelegd met toestellen en een multisportcourt.
  • Het park de doorsteek compleet maakt van het station, via de sheddaken, naar het centrum.
  • Het TBL een nieuw sportveld krijgt op eigen terrein.
  • Er een gebouwde voorziening op hoogte komt. Met daarin een gymzaal en daaronder een parkeerplaats voor medewerkers.

Voor de gebouwde voorziening op het TBL-terrein start de gemeente een bestemmingsplanprocedure. Voor de officiële procedure vindt medio september eerst een omgevingsdialoog plaats. De bestemmingsplanwijziging is voorzien in het tweede kwartaal van 2024.

 

Vragen of ideeën?

De werkzaamheden zullen starten als het Walkwartier is opgeleverd. Dat zal ongeveer in de zomer van 2024 zijn. Heb je vragen of ideeën over het inrichtingsplan? Mail ze dan voor 12 juli a.s. naar projectleider Patrick Megens (p.megens@oss.nl).

 

Wil je meer van de plannen zien? De presentatie van afgelopen maandag kun je hier downloaden. 

Gerelateerd nieuws