Hoofdinhoud
Terug Timmermansfamilie van Buul

De Van Buuls: een echte timmermansfamilie

januari 2023
In gesprek met
Sjaak van Buul
eigenaar Van Buul Timmerwerken
Sjaak van Buul

Sjaak, Antoon, Peter, Roy en Sven. Ze zijn allemaal timmerman van beroep en ze dragen alle vijf de achternaam Van Buul. En ze zijn ook nog eens elke dag als collega’s te vinden op de bouwplaats van het Walkwartier. “Ja, dat is speciaal”, zegt Sjaak. “Zeker omdat het voor ons als geboren en getogen Ossenaren een thuiswedstrijd is.”

"“Het is zwaar werk; veel timmermannen zijn liever binnen”"
Sjaak van Buul

eigenaar Van Buul Timmerwerken

Sjaak is de broer van Antoon en Peter, de oom van Roy en de vader van Sven. Én hij is de voorman van het stel, wat volgens hem best opmerkelijk is. “We zijn thuis met tien broers, en één zus, waarvan er acht in de voetsporen van onze vader traden. Iedereen werd timmerman, behalve… mijn jongste broer en ik. Ik haalde mijn diploma’s pas op latere leeftijd. Maar, wie is nu degene die alles regelt en voor voldoende werk zorgt?”

Timmerman

Ervaren hoogbouwers

Ondertussen komt ook al het ‘reguliere’ timmerwerk en de afbouw bij Van Buul, Bergheges onderaannemer, op het bordje. En in beide disciplines is voorlopig voldoende te doen. “Nog vijftien verdiepingen te gaan”, vertelt Sjaak met een glimlach, die door de hoogte in elk geval niet van zijn gezicht zal verdwijnen. “Nee, daar zit voor ons niet de moeilijkheid in. We maken veel hoogbouw in de randstad, waardoor we dit wel kennen. We hebben bijvoorbeeld meegewerkt aan de Markthal in Rotterdam en aan verschillende ziekenhuizen. Ook voor Berghege.”

 

Sjaaks uitdaging zit ‘m vooral in de strakke planning. Hij moet ervoor zorgen dat de timmerwerkzaamheden soepel blijven verlopen. “Ik overleg veel met de projectleiders en werkvoorbereiders om alles af te stemmen. Dat is een kwestie van veel schakelen.”

Timmermansfamilie van Buul
Timmerman van Buul
Timmerman van Buul
Timmerman van Buul
Timmerman van Buul
Timmerman van Buul

Familieaangelegenheden 

Vijf dagen in de week trekken de Van Buuls samen op. Tenminste, ze proberen het bij vijf dagen te houden, knipoogt Sjaak. En dan zien ze elkaar natuurlijk ook nog tijdens familieaangelegenheden. “We hebben een hechte familie en drinken graag een pilsje met elkaar. Eigenlijk is het niet de bedoeling om veel over ons werk te praten, maar dat komt er toch steeds van. De andere Van Buuls zijn als timmermannen natuurlijk nieuwsgierig naar het Walkwartier. Die vinden dit ook een mooi project.”

"“De andere Van Buuls zijn als timmermannen natuurlijk nieuwsgierig naar het Walkwartier”"
Sjaak van Buul

eigenaar Van Buul Timmerwerken

Zo zal het altijd gaan in de echte timmermansfamilie. Je moet bijna wel het vak in, wil je op feestjes mee kunnen praten. Maar zit er eigenlijk ook nieuwe aanwas aan te komen? Sjaak denkt van wel. Hun leermeester hebben de jongelingen in elk geval voor het uitkiezen.