Hoofdinhoud
Terug

"Ik moet ervoor zorgen dat de bouw goed loopt"

april 2024
In gesprek met
Emiel Voeten
voorman bij Bouwbedrijf Berghege
Portret van Emiel Voeten lachend

Emiel, waar ligt een accuboorhamer? Enig idee waar de brander is, Emiel? Emiel, weet je of we nog rood-wit afzetlint hebben? Op een doodgewone dinsdagochtend loopt de ene na de andere bouwvakker langs het bureau van Emiel Voeten. “Ik heb blijkbaar een nogal makkelijke naam, haha”, aldus de Berghege-voorman. 

Als iemand iets op de bouwplaats van het Walkwartier nodig heeft, klopt diegene vaak eerst bij Emiel aan. Logisch ook, want hij heeft overal een bruikbaar antwoord op. ‘Leen de mijne maar even.’ ‘Kijk eens bij de huurappartementen.’ ‘Jazeker, dat ligt in die kast.’ Hierdoor kan iedereen meteen weer door. “Ik moet ervoor zorgen dat de bouw goed loopt”, vat Emiel zijn rol samen.

 

Er komt nogal wat op je af. Doe je dat alleen, Emiel?

“Nee, zeker niet. Er zijn nog twee voormannen: één voor de koopappartementen en één voor het huurdeel. Alles wat tussen wal en schip valt, pik ik op. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de logistiek, de bouwplaatsinrichting en het materiaal. Hiervan moet voldoende zijn en het materiaal moet op de juiste plek staan. Ik zit dan ook veel op de heftruck.”

 

Hoe ziet je dag er in vogelvlucht uit? 

“Als ik tussen kwart voor zes en zes uur hier aankom, ben ik al bij de werf geweest. Dan drink ik eerst koffie met Sjaak van Buul om de dag door te nemen. Daarna neem ik de eerste transporten aan – de vloerensmeerders zijn bijvoorbeeld vaak vroeg -  en komt de rest binnendruppelen. Als ik geluk heb, gaat iedereen verder met waar hij gisteren gebleven is. Meestal ga ik tegen vieren weer naar huis.”

 

Emiel Voeten kijkt naar de hoogte van een gebouw
Emiel Voeten zit op een heftruck
Portret van Emiel Voeten leunend op een constructie
"We moeten het samen maken: dát is mijn uitgangspunt"
Emiel Voeten

voorman bij Bouwbedrijf Berghege

Wat komt er in de tussentijd zoal op je pad?

“Een heleboel. Van het overleggen met de kraanmachinisten en het checken of de lading goed is aangepikt tot en met het aansturen van de opruimers. En is er een storing of een probleem? Dan trommelen ze mij op.”

 

Waar haal je het meeste plezier uit?

“De diversiteit maakt dit werk zo leuk. Ik zit al 32 jaar in de bouw, waarvan het grootste deel als zelfstandig ondernemer en sinds 2022 bij Berghege, maar toch maak ik steeds weer nieuwe dingen mee. En ik heb te maken met veel verschillende mensen en culturen. Geen dag is hetzelfde.”  

 

Wat maakt je nou een goede voorman?

“Eigenlijk moet je dat aan de jongens vragen. Maar ik denk dat ik heel vriendelijk ben, rustig blijf als er problemen zijn en nooit te beroerd ben om te helpen. Het mooie is dat anderen daardoor ook bereid zijn om mij te helpen. We moeten het samen maken: dát is mijn uitgangspunt.”

 

"De Walkwartier-trein moet voorlopig flink doordenderen"
Emiel Voeten

voorman bij Bouwbedrijf Berghege

Hoe loopt het op deze bouwplaats?

“We draaien op volle toeren. Voor de feestdagen was het al druk, en het wordt de komende periode alleen maar drukker. Alles loopt namelijk door elkaar. We zijn nog bezig met de ruwbouw van de woontoren, terwijl de afbouw op andere plekken al begonnen is. Nee, ik hoef me gelukkig niet te vervelen.”

 

Welke uitdagingen kom je daarbij tegen? 

“Vooral de beperkte ruimte: we bouwen hier echt op een postzegel. En ook de hoogte is een ding. Niet alleen bouwtechnisch, maar ook in de uitvoering. Op 54 meter komen andere krachten los, zeker door de wind, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn.”

 

Waarop focus je de komende tijd? 

“De Walkwartier-trein moet voorlopig flink doordenderen. Als voorman speel ik daarbij een belangrijke rol, dus mijn naam zal nog vaak vallen. ‘Emiel…’ Dat vind ik overigens alleen maar mooi. Kom maar op met al die vragen!”