Hoofdinhoud
Terug Hans van Dinther aan het werk

In de keten: stilte voor de echte storm

juli 2022
In gesprek met
Hans van Dinther
Hoofduitvoerder bij Bouwbedrijf Berghege
Portretfoto van Hans van Dinther

De uitvoerderskeet van Bouwbedrijf Berghege is al helemaal ingericht op versterking. Er staan meerdere computers, een flinke vergadertafel en een groot planbord voor de zes-weken-planning en de daily stands. Maar het is er nog tam: alleen hoofduitvoerder Hans van Dinther is er elke dag te vinden. 

Die rust geeft Hans de gelegenheid om de bouw tot in de puntjes voor te bereiden. Hij verdiept zich in elk detail en ontdekt ondertussen nieuwe software. Nu het nog kan, want het is de stilte voor de echte storm. “In de unit hiernaast is onze voorman bouw binnenkort ook vaker te vinden”, legt Hans uit. “Daarna sluit de eerste uitvoerder snel aan voor het betonwerk én ik hoop in september een stagiair te kunnen verwelkomen.”

 

Honderd tot honderdvijftig man

Net als het aantal keten en containers, zal het vaste team zich daarna steeds verder uitbreiden. Met onder meer een voorman logistiek, een maatvoerder en een uitvoerder voor het metselwerk. Én natuurlijk een heleboel bouwlieden. “Op het hoogtepunt lopen hier straks zo’n honderd tot honderdvijftig man rond, en dan is het een komen en gaan van vrachtwagens en busjes”, zegt Hans. “Een flinke uitdaging? Vooral een kwestie van goed plannen.”

"Het is de kunst om er één team van te maken"
Hans van Dinther

Hoofduitvoerder bij Bouwbedrijf Berghege

De hoofduitvoerder kan niet wachten tot het wat meer krult op de bouwplaats. En met die enorme ploeg weet hij wel raad. “Het is de kunst om er één team van te maken, want we moeten het met z’n allen doen. Op een kleine bouwplaats, midden in de stad. Waar we dus rekening moeten houden met de omgeving. Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, probeer ik altijd de rust te bewaren en continu te communiceren. Tijdens bouwvergaderingen en overleggen, maar ik maak met iedereen ook zomaar een praatje.”

Portretfoto van Hans van Dinther

Kerst 2023: het hoogste punt

Er gebeurt natuurlijk al van alles op het voormalige V&D-terrein. Maar voordat Hans z’n inspanningen zichtbare contouren opleveren, vliegen er nog wel wat weken voorbij. Tot aan de bouwvak wordt er grond afgegraven, worden de werkvloeren gestort en starten de vlechtwerkers met de bewapening van de kelderfundering. Hans: “We moeten eerst naar beneden om de lucht in te kunnen. Maar dan kan het ook hard gaan. Volgens onze planning zijn we over een jaar al op de achtste verdieping. Het hoogste punt bereiken we tijdens de kerst van 2023.”

"Ook vind ik het mooi voor mijn vader, want hij zou eigenlijk gedaan hebben wat ik nu doe"
Hans van Dinther

Hoofduitvoerder bij Bouwbedrijf Berghege

Prestigeproject in eigen stad

Net als voor iedere andere Berghege-medewerker is het voor Hans eervol om aan het Walkwartier te werken. Het is natuurlijk een prestigeproject ín eigen stad. “Zelf woon ik in Lithoijen, waardoor ik hier later nog vaak langs zal lopen” vertelt hij. “Ja, dat zal met een trots gevoel zijn. Ook vind ik het mooi voor mijn vader, want hij zou eigenlijk gedaan hebben wat ik nu doe. Maar vanwege zijn gezondheid moest-ie al op z’n 35e stoppen met werken.”

            

“Gelukkig is hij nog mobiel en fietst hij samen met mijn moeder regelmatig naar de bouwplaats”, aldus Hans tot besluit. “Ze vinden het prachtig. Mijn vader, maar mijn moeder óók. Ze bewaart alle krantenknipsels. Mooi toch!”