Hoofdinhoud
Terug Tom op het sportveld voor het hooghuis

Heilige grond voor school én stad

april 2022
In gesprek met
Tom Brocks
rector Titus Brandsmalyceum
Tom Brocks

The holy ground. Zo worden de sportvelden van het Titus Brandsmalyceum binnen de eigen gelederen genoemd. Het terrein kreeg deze bijnaam nadat er door menig wethouder en verschillende partijen op geaasd werd. Om er bijvoorbeeld een parkeergarage van te maken. Maar stuk voor stuk werden ze de deur gewezen. ‘Kom er niet aan’, luidde de duidelijke boodschap. 

De reden voor elke afwijzing was volgens TBL-rector Tom Brocks steeds dezelfde: de voorstellen werden puur vanuit eenzijdige belangen gedaan. “Maar daar kwam in 2017 verandering in”, zegt hij. “Toen nam projectleider Patrice Kuypers namens de gemeente het initiatief om in co-creatie plannen te maken voor een stadssportpark. Met succes, want nu staat iedereen wel achter de transformatie. Van de medezeggenschapsraad en de oudervereniging tot en met de sectie Lichamelijke Opvoeding.”

"Het stadssportpark zorgt voor een veel fraaier en attractiever centrum"
Tom Brocks

rector Titus Brandsmalyceum

Superblij 

Met de komst van het park worden TBL’s velden heilige grond voor de complete stad. Straks zijn immers het kunstgrasveld en de nieuwe gymzaal semi-openbaar: deze faciliteiten zullen ’s avonds en in het weekend opengaan voor publiek. En de brede groene parkstrook, die het centrum met het station verbindt, biedt plek aan een fitness- en running parcours, een basketbalveld en tafeltennistafels. “Ook maken we een deel van de fietsenstalling openbaar”, aldus Tom. “En ons terrein aan de voorzijde een stuk groener.”

Het schoolhoofd is naar eigen zeggen superblij dat ze elkaar op deze manier gevonden hebben, omdat iedereen hier beter van wordt. “Het stadssportpark zorgt voor een veel fraaier en attractiever centrum, zeker dankzij de vermeerdering van functies”, legt hij uit. “Wij kunnen op deze plek onze 1400 leerlingen heerlijk laten pauzeren. En belangrijker nog: het bewegingsonderwijs optimaliseren.”

Tom Brocks voor het TBL

Aanhaken bij trends 

Als de plannen zijn uitgevoerd, kunnen namelijk drie TBL-klassen buiten en drie klassen binnen sporten. Tegelijk, vier seizoenen lang. Daardoor hoeven leerlingen niet langer naar andere sportzalen in de stad en kan de schoolleiding veel beter aanhaken bij de trends in de samenleving. “De nieuwe gymzaal is puur gericht op individuele sportbeoefening, omdat ‘we’ steeds meer alleen bewegen”, legt Tom uit. “En gereguleerd sporten op plaats en tijd? Dat neemt rap af. Jongeren gaan wanneer ze willen.”

“Ook kunnen we de masterclass Sport & Life Science beter inrichten”, maakt de rector het lijstje voordelen langer. “Voor leerlingen die dit volgen, is het eigen lichaam hun onderzoeksobject. Zeker in het praktische deel van de masterclass kunnen we stappen zetten, omdat de faciliteiten veel beter zijn. En dat geldt ook voor het keuzevak Bewegen Sport en Maatschappij.”

"“In projectgroepen gaan we op detailniveau verder: van beheer tot veiligheid”"
Tom Brocks

rector Titus Brandsmalyceum

 Praktisch plan de campagne

Onder de samenwerkingsovereenkomst voor het stadssportpark staan inmiddels alle krabbels, maar dat betekent niet dat er achterover geleund kan worden. Het ontwerp is nog niet definitief en er is behoefte aan een praktisch plan de campagne. Tom: “In projectgroepen gaan we op detailniveau verder: van beheer tot veiligheid. Want hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen ongestoord kunnen sporten? Wie is er verantwoordelijk voor vervuiling? En wat is praktisch om de sportvoorzieningen semi-openbaar te maken? Er zijn nog genoeg open vraagstukken.”

Om de juiste antwoorden te vinden, hebben de gemeente en de onderwijsinstelling nog een jaar of twee de tijd. Dan pas is TBL’s privé holy ground publiekelijk terrein, en zijn stad en school op vele fronten stukken mooier. “En we zijn nu al superaantrekkelijk…”, aldus een lachende Tom tot besluit. “Kun je nagaan hoe attractief we in 2024 zijn!”