Hoofdinhoud
Terug Steven van de Wiel en Eveline van de Ven samen in overleg

Uiteindelijk moet iedereen happy zijn

augustus 2023
In gesprek met
Steven van de Wiel
Projectmanager bij Brink
Profielfoto Steven van de Wiel, projectmanager bij Brink
Èn
Eveline van de Ven
Consultant bij Brink
Profielfoto Eveline van de Ven, Consultant bij Brink

Oss, 2026. Geschiedenisliefhebbers raken niet uitgekeken tijdens de Stadsarchief-expositie over Unox. Leerlingen van het TBL nemen een podcast over robotisering op. En bij de Bibliotheek Oss vertelt een ‘levend boek’ over zijn tijd in de gevangenis. Het is een willekeurige dag in het Warenhuis. Maar… “Voorlopig is het nog een grote lege ruimte”, aldus Steven van de Wiel.

Steven is projectmanager bij Brink, een landelijk adviesbureau voor de bouw en infra. Samen met collega Eveline van de Ven zorgt hij er vanuit Eindhoven voor dat die fictieve dag uit 2026 straks ook echt plaats kan vinden. Het duo begeleidt namelijk het complete inrichtingstraject van het Warenhuis, waarbij ze één hele belangrijke taak hebben. “Uiteindelijk moet iedereen happy zijn”, vertelt Eveline. “Van gemeente en bouwers tot en met huurders en bezoekers.”

 

Eén 3D-model

Steven en Eveline hebben dus met aardig wat partijen te maken. Tijdens de ruwbouwfase vooral met gemeente Oss , de interieurarchitecten van includi, Nelissen ingenieursbureau, hun partner voor alle technische installaties, constructeur WPS en Bouwbedrijf Berghege met projectontwikkelaar Van Wanrooij. Steven: “Met deze partijen en de toekomstige gebruikers hebben we het 3D-model steeds verder vormgegeven. Tot het definitieve ontwerp, waar we onlangs een klap op hebben gegeven. Dit moest natuurlijk in nauwe samenspraak, want alles raakt elkaar.”

"De riolering in de parkeergarage willen we niet na de overdracht uitvoeren door bergingen van bewoners"
Steven van de Wiel

Projectmanager bij Brink

“De riolering in de parkeergarage willen we bijvoorbeeld niet na de overdracht uitvoeren door bergingen van bewoners”, licht de projectmanager toe. “En het beoogde stalen dak zou qua geluid niet prettig zijn in een drukke bieb. In overleg met Berghege is daarom gekozen voor een geperforeerde variant, in combinatie met het gebruik van zachte materialen. En zo zijn er wel meer clashes geweest, waarvoor we een oplossing moesten bedenken.”

Steven van de Wiel en Eveline van de Ven van Brink

Veranderingen gaandeweg

Brink begon ongeveer twee jaar geleden met de opdracht voor de gemeente Oss. Sindsdien werkten ze van fase naar fase, waarbij de invulling steeds concreter werd. Ondanks de nodige veranderingen gaandeweg. “Ook in huurderssamenstelling”, zegt Eveline. “K26 en Ontdeklab Stooom haakten af, en de streekwinkel (De Firma Streek) kwam er juist bij. Dat had aanzienlijke invloed op het ontwerp, want een winkel heeft natuurlijk compleet andere wensen dan een kunstcollectief. En de vrijgekomen ruimte moesten we anders zien te benutten. Er ontstond onder andere een wens voor een podcaststudio.”

 

Het ontwerp optimaliseren en het proces stroomlijnen: dat zijn belangrijke onderdelen voor het Brink-duo. En ondertussen bewaken ze meer aspecten. Eveline: “We zorgen er ook voor dat alle belangen behartigd worden, dat de financiën kloppen en we houden de planning in de gaten.”

"Pas als alle plantjes op hun plek staan, zijn wij klaar"
Eveline van de Ven

Consultant bij Brink

De zomer van 2025 als streven

Over de planning gesproken: wanneer kunnen Ossenaren deze bruisende plek daadwerkelijk bezoeken? “Over een jaar wordt het Warenhuis casco opgeleverd, waarna we ongeveer een jaar nodig hebben voor de afbouw en inrichting”, aldus Steven. “De zomer van 2025: dat is het streven. Dan heeft de stad er een levendige plek bij, die écht iets toevoegt aan het centrum.”

 

“Een superleuk vooruitzicht”, bevestigt Eveline. “Maar we hebben nog genoeg te doen. Onze collega Thijs gaat nog aan de slag met de verplichte Europese aanbesteding voor de afbouw. En bij die bouwfase hoort ook een logistieke uitdaging, want het zal dan een komen en gaan zijn van busjes. We zijn dus nog lang niet klaar met dit prachtige project. Sterker nog: pas als alle plantjes op hun plek staan, zijn wij klaar!”

Beeld met identiteit van het Warenhuis
Bibliotheek Oss (NOBB), Stadsarchief, Centrummanagement Oss, Platform Global Goals, De Firma Streek, Toeristisch Informatiepunt Oss, en een onderdeel van het Titus Brandsmalyceum zijn de toekomstige huurders in het Warenhuis. Wil je er meer over weten? Breng dan een bezoek aan www.hetwarenhuisoss.nl.