Hoofdinhoud
Terug

Rondje bouw #8

mei 2022

De werkzaamheden voor het Walkwartier zijn in volle gang. Maar wat speelt zich nou precies af achter die fraaie omheining? Via Rondje bouw krijg je een inkijkje. Soms elke week, soms eens per maand. Puur afhankelijk van het aantal interessante gebeurtenissen, weetjes en feiten. 

  • Voortaan is Rondje bouw met Hans van Dinther, hoofduitvoerder bij Bouwbedrijf Berghege. Hij houdt sinds de start van de bouw (begin mei) kantoor in de oranje-witte keten op De Wal.
  • Hans is nu nog de enige Berghege-medewerker die dagelijks op de bouwplaats is, maar eind juni komt daar verandering in. Overigens is de hoofduitvoerder niet alleen: de bedrijven Fundex en BodemBouw zijn al enkele weken bezig.
  • Fundex werkt aan 150 betonnen funderingspalen, waarvan er 132 onder de woontoren komen en 28 onder de torenkranen. De specialist in funderingstechnieken boort een gat in de grond van zo’n 25 meter diep, waarna het wapeningsnet erin gaat en de paal wordt afgestort. 
de Fundex boormachine op de bouwplaats
  • BodemBouw is druk met de cutter soil mix-wanden (de CSM-wanden). Hierbij wordt cementmix in de bodem gemengd met zand. Steeds dieper, totdat er een wand is gevormd van 55 centimeter dik, maar liefst 19 meter diep en met een omtrek van 338 meter. De wand – met stalen balken erin – zorgt voor grond- en waterkering, zodat er een droge bouwkuip ontstaat.
  • Zoals verwacht, leveren de huidige werkzaamheden weinig tot geen trillingen op. Volgens de norm moet de trillingssnelheid onder de 2 millimeter per seconde blijven en dat wordt ruimschoots gehaald: er is tot dusverre slechts één piek van 1,1 millimeter per seconde gemeten.
  • Begin juni zijn Fundex en BodemBouw ongeveer klaar. Ondertussen bereidt Hans de bemaling voor, waarbij drainageslangen in de grond worden gefreesd. Daarmee wordt het water uit de bouwplaats gepompt om het vervolgens via retourbronnen weer terug te laten keren in de bodem.
  • En verder… staan het storten van de werkvloeren en het verbeteren van de grond nog voor de zomervakantie op de planning. Ook draait de Osse familie Van Buul alvast warm om beton en timmerwerkzaamheden uit te voeren.
de CSM-wanden
De CSM-wanden op de bouwplaats

Gerelateerd nieuws