Hoofdinhoud
Terug

Bas en Pleuni: werkvoorbereiders van Berghege

november 2022
In gesprek met
Pleuni van der Coer
werkvoorbereider bij Berghege
Èn
Bas van Duijnhoven
werkvoorbereider bij Berghege

De één (Bas van Duijnhoven) is 24 jaar, afgestudeerd bij Berghege en daar nu een dik jaar werkzaam als werkvoorbereider. De ander (collega Pleuni van der Coer) is zes jaar ouder en heeft zes jaar ervaring in dezelfde functie. Samen zijn zij onderdeel van het projectteam voor het Walkwartier. 

Ervoor zorgen dat de uitvoering soepel verloopt: dat is kortgezegd wat het werkvoorbereidersvak inhoudt. Maar zo eenvoudig als het klinkt, is het natuurlijk niet. “Alle materialen moeten op het juiste moment op de juiste plaats zijn én in elkaar passen”, verduidelijkt Pleuni. “We kopen de verschillende onderdelen in op basis van tekeningen, waarbij afstemming, timing en het bewaken van de planning van groot belang zijn.”

Bijvoorbeeld: breedplaatvloeren

Dat het geen kwestie van bellen en bestellen is, vertelt Bas aan de hand van een actueel voorbeeld. Hij is momenteel druk bezig  met de breedplaatvloeren. “Die hebben raakvlakken met heel wat andere onderdelen, zoals het leidingwerk voor W- en E-installaties, het EQW-systeem en de sprinklerinstallatie”, legt hij uit. “Later komen er nog verschillende kopersopties bij die van invloed zijn op sparingen en voorzieningen in de vloer. Daar moeten we rekening mee houden. En natuurlijk kijkt ook de hoofdconstructeur mee.”

"Omdat op de bouwplaats nauwelijks ruimte is voor opslag, vereist het moment van leveren extra aandacht"
Pleuni van der Coer

Werkvoorbereider bij Berghege

Extra ‘uitdagingen’

Specifiek voor het Walkwartier heeft het duo er twee uitdagingen bij. Pleuni: “We bouwen midden in de stad, waardoor transportroutes extra aandacht nodig hebben. Gelukkig hebben we dit samen met de gemeente goed voor elkaar. En omdat de bouwplaats zo klein is, vereist het moment van leveren extra aandacht. We kunnen geen materiaal opslaan. Verder zorgen we ervoor dat de lijntjes kort blijven.”

 

Voor sommige materialen is dat al het geval, want een deel komt uit Berghege’s eigen timmerfabriek in Heesch. Van de sparingskisten en de ingewikkeldere kozijnen tot dakranden en wellicht houtskeletbouw onderdelen. “Dat is sowieso makkelijk schakelen”, aldus Pleuni met een glimlach.

Praktische verdeling

Naast de breedplaatvloeren is Bas onder meer verantwoordelijk voor de voorbereiding van de balustrades, de liften en het metselwerk. En Pleuni voor bijvoorbeeld de balkons, de gevelelementen en de galerijplaten. Hoe het werk verdeeld wordt? “We bekijken het per onderdeel”, zegt Bas. “Dat doen we heel praktisch: we kijken wanneer het materiaal nodig is en wie van ons twee tijd heeft.”

 

“Ik vind het mooi dat het metselwerk op mijn bordje ligt, omdat hier veel variatie in zit”, vertelt hij verder. “Er worden namelijk verschillende patronen, voegen en bakstenen toegepast. Dat geeft een heleboel uitzoekwerk, maar daarvan kan ik ook veel opsteken.”

Topcombi’s

Leren kan Bas naar eigen zeggen sowieso nog genoeg, omdat de functie vrij nieuw voor hem is. Wel is hij er het afgelopen jaar van overtuigd geraakt dat werkvoorbereiding de juiste keuze is. Het werk past goed bij Bas, omdat hij de afwisseling tussen theorie en praktijk uitdagend vindt. “Wat je op papier bedenkt, wordt op de bouw realiteit”, aldus de werkvoorbereider over die combinatie.

"Wat je op papier bedenkt, wordt op de bouw realiteit"
Bas van Duijnhoven

Werkvoorbereider bij Berghege

Pleuni is het daarmee eens. En zij kan het inmiddels weten. “Verder vind ik de combi van techniek met plannen en organiseren leuk, net als de afwisseling. Iedere project is anders, en daardoor ook het team, het gebouw en de bouwmethode. En werken aan het Walkwartier is natuurlijk extra leuk, want dit is in eigen stad. Tijdens de pauze lopen we vaak langs. En moet er een tekening naartoe? Dan brengen we die toch even. Omdat we bijna elke dag zien wat er gebeurt, leeft dit project meer dan ooit!”