Hoofdinhoud
Terug Jacob Alkema, projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

We zijn goed op stoom

januari 2024
In gesprek met
Jacob Alkema
projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss
Jacob Alkema, projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

Grote ruimtelijke projecten en multifunctionele gebouwen realiseren: Jacob Alkema doet dit al vele jaren in heel Nederland. Maar een opdracht in de gemeente waar hij ook woont? Dat gebeurde een kleine dertig jaar geleden voor het laatst. Tót hij projectleider werd van het Walkwartier. Een rol waar hij zichtbaar van geniet.

Jacob is een geboren Tukker, maar woont al jaren in Deursen-Dennenburg. “Ik begon voor de gemeente met de plannen voor de Raadhuislaan-Zuid en de Osseweg in Berghem”, vertelt hij over zijn start. “Toen de projectleider afgelopen zomer vertrok, werd het Walkwartier mijn derde opdracht, inclusief het Warenhuis. Hoe het gaat? We zijn goed op stoom.”

 

Extra gedreven

Dat Jacob graag aan het Walkwartier werkt, heeft meerdere redenen. De belangrijkste is de locatie dichtbij huis. “Dat geeft een andere vorm van verbondenheid”, legt hij uit. “Het voelt alsof het voor mezelf is. Het bouwwerk komt zowat in de achtertuin, mijn gezin en ik winkelen op deze plek en buren en bekenden zijn nu ook collega’s. Ik ben altijd al gedreven, maar bij het Walkwartier ben ik dat nog meer.”

"Ik zie mijn opdracht veel breder dan alleen het opleveren van een gebouw"
Jacob Alkema

projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

“Wat ik ook mooi vind aan dit project, is dat de toekomstige gebruikers al vroeg in het proces van het Warenhuis zijn betrokken bij het ontwerp”, vertelt de projectleider verder. “Niet onlogisch, want zij gaan straks dagelijks gebruikmaken van het nieuwe gebouw. Het is ook mooi dat de gemeente in dit digitale tijdperk investeert in een ontmoetingsplek en een basisvoorziening zoals de bibliotheek. Ik zie mijn opdracht dan ook veel breder dan alleen het opleveren van een prachtig ingericht gebouw. We willen graag dat er een community ontstaat. En dat mensen het straks volop weten te vinden.”

Jacob Alkema

Uitdaging tijdens de afbouw

De bouw van het Walkwartier verloopt voorspoedig. Als de weergoden Berghege goed gezind zijn, kan het bouwbedrijf volgens planning vooruit. Tot aan de casco oplevering voorziet Jacob dan ook geen moeilijkheden. “De grootste uitdaging hebben we tijdens de afbouw”, zegt hij. “In zes maanden worden straks 131 appartementen en het casco van het Warenhuis opgeleverd. De nieuwe bewoners gaan allemaal aan de slag met hun keuken, de meubels en ga zo maar door. Dat levert niet alleen een afvalstroom op, maar ook een komen en gaan van busjes. Aan ons de taak om dit samen met de bouwers te kanaliseren en coördineren.”

"Het Walkwartier is alles behalve middelmaat"
Jacob Alkema

projectleider Walkwartier namens de gemeente Oss

Voorzieningen die elkaar versterken

Als Jacob vooruitkijkt, ziet hij een gebouw van hoog niveau voor zich, met volop reuring. “Het Walkwartier is allesbehalve middelmaat. Wat hier komt is écht goed voor de stad. Deze ontwikkelingen zorgen voor meer aanloop in het centrum, en andersom werkt dat hetzelfde. Alle voorzieningen versterken elkaar.”

“Wanneer mijn opdracht erop zit?”, aldus Jacob tot besluit. “Ik ga niet over contractverlengingen, maar als het aan mij ligt blijf ik tot de opening betrokken. Want nogmaals: het is écht leuk om in eigen regio actief te zijn.”